Voeding

22 januari 2011

Voeding, bereidingswijze en aan tafel.

Toen ik met mijn praktijk begon kwam de vraag "Wat is goede voeding?" nauwelijks voor. In de loop van de jaren is dat veranderd. Nu speelt bij bijna elke behandeling van een gezondheidsprobleem voeding een rol. Vroeger hadden we wintergroenten en zomergroenten en de eerste aardappels en aardbeien. Aspergetijd was aspergetijd. Nu is het totaal anders en is bijna alles het gehele jaar door te verkrijgen. Waar alles vandaan komt is niet altijd duidelijk. Of er in het land van herkomst veel of weinig pesticiden worden gebruikt, is ook niet duidelijk. Toe ik tien jaar geleden Egypte bezocht, zag ik buiten Cairo de enorme velden met sperzieboontjes. Er vloog een vliegtuigje overheen dat continue een vloeistof over de boontjes sproeide. "Tegen de sprinkhanen" zo vertelde mijn taxichauffeur. Sindsdien heb ik geen sperziebonen uit Egypte meer gegeten. Of het helemaal terecht is, weet ik niet.

Wat voor mij duidelijk geworden is, is dat een aantal aandachtspunten bij voeding, behalve de voeding zelf,  zeer belangrijk zijn. Het zijn basisvoorwaarden om voeding qua energie optimaal tot zijn recht te laten komen.

1. Gebruik nooit een magnetron; ook niet om iets te ontdooien. Het voedsel wordt erdoor vervormd en kan kankerverwekkend zijn. Het argument dat veel mensen een magnetron gebruiken is geen goed argument. De industrie wil dat ze verkocht worden, of we er ziek van worden of niet. Het ergste wat ik in mijn werk ben tegengekomen was dat moedermelk en babyvoeding in een magnetron werden opgewarmd.

2. Kook in roestvrij stalen pannen van een goed merk, met een dikke bodem die de warmte gelijkmatig verdeelt.

3. Gebruik nooit pannen met een anti-aanbaklaag. Deze laag bevat giftige stoffen die tijdens het verwarmen vrij komen en in de voeding worden opgenomen. Je kunt er op internet veel over vinden.

4. Gebruik goed gereedschap zoals scherpe messen om de voeding klaar te maken. Liever een houten snijplank dan een van plastic. In die laatste gaan vaak parasieten huizen.

5. Geef vanuit je hart liefdevolle aandacht aan de voeding die je klaar maakt. Doe geen andere bezigheden tijdens het koken en hou je zeker niet tegelijkertijd met problemen bezig. Alles wat je aan energie hebt en waar je je mee bezig houdt, wordt opgenomen door de voeding die je klaar maakt.

6. Eten in rust en in een goede verstandhouding met degenen met wie je samen eet, is belangrijk voor een goede spijsvertering. Tijdens het eten geen andere dingen doen. Probleemgesprekken nooit tijdens het eten voeren.

7. Recepten dagen tevoren uitkiezen is zinloos en geeft geen optimale energie aan de voeding. Beter is van alles in huis te hebben en dan op de dag zelf te bepalen wat qua combinatie goed aanvoelt. Elke dag heeft een andere energiewaarde en elk voedingsmiddel ook. Op de dag bepalen wat de beste energie-combinatie is, levert een optimale energie op in de voeding. 

8. Goed servies, zonder stukjes eraf, goed bestek en een mooi gedekte tafel dragen bij aan een goede spijsvertering.

9. Gebruik altijd het boekje "Wat zit er in uw eten" van C. Gouget. Uitgeverij Bouilon. Kost tien euro en geeft met de kleuren rood, oranje en groen prima aan welke E-nummers wel en niet goed zijn in voeding.

In mijn praktijk kom ik bij het testen van voeding regelmatig het ontbreken van bovenstaande tegen. Ook al zijn de voedingsmiddelen nog zo goed, als bovenstaande niet in acht wordt genomen, verliest de voeding energiewaarde.

Eet smakelijk en gezond !

zoeken op onderwerp

Hier kun je door de verschillende nieuwsberichten zoeken op onderwerp.

nieuwsbrief

Wil je vanaf nu op de hoogte gehouden worden over voedingsadviezen, wetenswaardigheden betreffende gezondheid, lezingen, workshops en nieuws uit mijn praktijk? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.