Gezondheid algemeen

22 januari 2011

 Gezondheid algemeen. Deze keer over vitamines en mineralen

Over vitamines en mineralen wordt veel geschreven en in tegenstrijdige berichtgeving. De enige manier om echt te weten hoe het zit is met specialistische kinesiologie de voeding die iemand gebruikt uittesten en dan nagaan of er voor die persoon voldoende vitamines en mineralen aanwezig zijn in die voeding. Bij tekorten kunnen we uittesten welke toevoegingen noodzakelijk zijn. Het komt nog maar zelden voor dat er voldoende vitamines en mineralen in de voeding aanwezig zijn. De meeste mensen lopen rond met grote tekorten, vooral in de mineralenhuishuding. Er zijn geen algemene adviezen te geven; per persoon uittesten met kinesiologie is de beste optie. 

Veel mensen nemen standaard multivitamines. De vraag is echter of die datgene bevatten wat de desbetreffende persoon nodig heeft. Wanneer iemand wil weten of zijn voeding voldoende vitamines en mineralen bevat, laat ik hem eerst twee weken opschrijven wat hij eet en drinkt. Met deze lijst kan ik testen of er voldoende vitamines en mineralen aanwezig waren in de voeding en wat er eventueel aangevuld moet worden. soms blijkt dat de voeding of de aanvullingen niet voldoende worden opgenomen. Ik test dan de oorzaak daarvan uit en zoek correcties. 

Er zijn veel merken vitamines en mineralen te koop. Veelal zijn ze chemisch van oorsprong. Met name de vulstof (de stof waar de vitamines of mineralen in verwerkt zijn) verschilt nogal van kwaliteit. Sommige vulstoffen worden volledig en snel opgenomen en andere (meestal de goedkope producten) minder snel of nauwelijks. Hoe beter de kwaliteit van de vulstof, des te duurder het product. Wanneer er veel organische stoffen zijn verwerkt bij de vitamines of mineralen, is de opname capaciteit over het algemeen het grootst. De prijs is dan ook hoger. Het loont de moeite. 

zoeken op onderwerp

Hier kun je door de verschillende nieuwsberichten zoeken op onderwerp.

nieuwsbrief

Wil je vanaf nu op de hoogte gehouden worden over voedingsadviezen, wetenswaardigheden betreffende gezondheid, lezingen, workshops en nieuws uit mijn praktijk? Schrijf je dan hier in voor de nieuwsbrief.